Koers houden in onzekere tijden
Voor u ligt een Koersdocument dat door het college van B&W opgesteld is als onderlegger voor de gemeenteraad bij het richting geven aan de inhoudelijke keuzes die moeten worden gemaakt voor de komende stadsbegroting. Dat doen we in een uitzonderlijke tijd waarin het coronavirus diepe sporen trekt en onze samenleving ingrijpend verandert. Dit Koersdocument is geen stuk waarin alles al in besluiten is gegoten, het laat de gemeenteraad zien wat zou kunnen, ook gelet op de uitdagingen die de coronacrisis nu met zich meebrengt. Het is aan de raad om te bepalen welke koers zij straks daadwerkelijk wil varen. Geen eenvoudige taak, want de toekomst is op veel punten ongewis.
Het is aan ons als gemeentebestuur om ook in deze onvoorspelbare omstandigheden vooruit te blijven kijken en ervoor te zorgen dat Nijmegen de noodzakelijke coronamaatregelen zo goed mogelijk doorstaat en dat we zodra dat kan weer snel en krachtig uit deze crisis komen. Daar hebben we als gemeente uiteraard maar beperkt invloed op. Toch is het onze opdracht om dat wat we kunnen bijdragen meer dan ooit effectief en met beleid te doen, zodat we de crisis niet verdiepen, maar helpen oplossen.
Hoe houden we bijvoorbeeld de basisinfrastructuur van onze stad overeind? Denk aan onze ondernemers die normaal gesproken zorgen voor groei, banen en nieuwe kansen voor Nijmegen. Zij worden geconfronteerd met gigantische uitdagingen en voor het eerst zien we dat weer meer Nijmegenaren hun baan verliezen. We leven mee met diegenen die het niet lukt om het hoofd boven water te houden. Aan de ander kant zien we krachtige voorbeelden van veerkracht, doorzettingsvermogen en inventiviteit bij werkgevers en werknemers die hoop geven en waar we trots op zijn. Enorme waardering is er ook voor onze zorg-, onderwijs- en kennisinstellingen die altijd al zo belangrijk zijn geweest voor de stad en ver daarbuiten. Zeker de zorg levert nu grote inspanningen en blijft dat doen. Dat is waar Nijmegen dankbaar voor is en waar we ook in de toekomst op kunnen bouwen.
Welke andere zaken willen we overeind houden die onze stad en regio zo aantrekkelijk maken en ervoor zorgen dat inwoners, bedrijven, instellingen en bezoekers hier zo graag zijn? In een tijd met zoveel beperkingen ervaren we het gemis en de waarde van sociale contacten, evenementen, parken en groen, cultuur en sport. Ook belangrijke lange termijninvesteringen - met of zonder corona - staan misschien ter discussie. In hoeverre heeft de onzekerheid van nu gevolgen voor het duurzamer maken van onze omgeving, het bereikbaar houden van de regio of het verminderen van de woningnood? Of blijven ze juist op dit moment onverminderd essentieel voor een toekomstbestendige stad waar we graag wonen, werken en willen zijn.
We beseffen ook dat deze tijd zeker niet alleen een gezondheidscrisis met economische impact is. De sociaal-maatschappelijke aspecten zijn wat ons betreft zeker zo ontwrichtend. Denk maar aan het verlies van een geliefde, eenzaamheid, missen van vrienden op school, het wegvallen van zekerheden zoals een baan, oplopende schulden, een mogelijke tweedeling in de maatschappij, of het leren omgaan met nieuwe regels en manieren van samenleven in de 1,5 meter economie. De psychische druk hiervan op mensen kan heel hoog zijn. Het zijn allemaal zaken die we niet zomaar als gemeente kunnen oplossen, maar waar we wel oog voor moeten hebben.
Het gemeentebestuur staat - net als heel veel andere organisaties en inwoners - voor lastige keuzes. Natuurlijk kan niet alles, de middelen zijn nu eenmaal beperkt. Onze uitdaging is om de juiste balans te vinden tussen al die aspecten die onze stad sterker maken en die ons als Nijmegenaren bij elkaar brengen. Dat is nooit gemakkelijk geweest en de extra onzekerheden maken dat we op dit moment soms noodgedwongen navigeren zonder duidelijke routekaart. Dat betekent dat we bereid moeten zijn om flexibel te opereren, compromissen zoeken, accepteren dat we niet alles al zeker weten, maar koers houden waar dat mogelijk is.