Home

Koers 2021

Wat was ons vertrekpunt?

Nog maar kort geleden konden we met trots melden dat Nijmegen op koers ligt. In onder meer de Stadsrekening en de Stads- en Wijkmonitor staan mooie resultaten en zien we dat onze stad hard groeit, aantrekkelijk en duurzaam is, en er economisch en sociaal goed voor staat.

Nijmegenaren wonen en werken hier met plezier en zijn trots op hun stad. Het aantal banen en bedrijfsvestigingen steeg, ondernemers en gemeente geven invulling aan een samen opgestelde economische visie. In de stad staan weer hijskranen om te zorgen voor de broodnodige extra woningen en onder meer in West, Dukenburg en rond de stations Nijmegen en Heyendaal ontstaan nieuwe kansen voor wonen, werken en mobiliteit. De enorme opgave om onze huizen te verduurzamen krijgt stap voor stap vorm en investeringen in andere manieren van mobiliteit leveren een stevige groei van het aantal fietsers en schonere lucht op. Dat Nijmegen en de regio Arnhem-Nijmegen een cruciale rol spelen in de regionale en landelijke opgaven op deze terreinen wordt steeds beter gezien in de rest van het land. De Woondeal, de Proeftuin Aardgasvrij, een regionale energiestrategie, de regionale Mobiliteitsvisie en de positionering van Health & High Tech zijn daar goede voorbeelden van.  

Ook blijft Nijmegen een sociale en inclusieve stad. Brede Basisteams, de Meedoenregeling en de algemene inzet om sociale of financiële problemen al vroegtijdig te signaleren werpen hun vruchten af. Met extra groen, natuurinclusief bouwen of het project Groen, gezond en in beweging dragen we bij aan een prettige leefomgeving en een gezonde levensstijl.

Er zijn natuurlijk ook zorgen. De energietransitie bereiden we voortvarend voor, toch zijn er ook nog veel vragen van praktische en financiële aard. De woningbehoefte blijft groot en het bouwen van (betaalbare) woningen vraagt om veranderingen in de manier waarop we de stad inrichten en ons verplaatsen. De groeiende vraag naar zorg loopt niet in de pas met de financiële middelen die we ter beschikking krijgen van het Rijk. Ook de verdeelmodellen van het Gemeentefonds en Beschermd Wonen zijn nog steeds onzekere factoren. Belangrijk voor Nijmegen omdat onze begroting van ruim 800 miljoen voor een fors deel afhankelijk is van die Rijksbijdragen.

Door financiële meevallers, duidelijke keuzes en het verstandig inzetten van onze middelen kon er worden geïnvesteerd én gespaard. Daarmee ligt er een solide basis. Dat is goed nieuws, maar het betekent niet dat we ons al rijk mogen rekenen. We moesten al scherp blijven op bestaande onzekerheden en daar zijn nu de gevolgen van het coronavirus bij gekomen.

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2020 14:12:54 met de export van 06/02/2020 14:11:51